Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν όλα τα σκευάσματα φαρμάκων για τα οποία η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline καλείται από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να πληρώσει πρόστιμο τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για το αντικαταθλιπτικό Wellbutrin, το αντιεμετικό Zofron , το αντικαταθλιπτικό Paxil που στην Ευρώπη κυκλοφορεί με την ονομασία Seroxat, το Advair για το άσθμα που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Seretide και τέλος το αντιεπιληπτικό Lamictal.
Επίσης, ένα ακόμα φάρμακο, το Avandia, βρισκόταν στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων μέχρι το 2010 όταν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ( ΕΟΦ)
συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι ο αντίστοιχος οργανισμός φαρμάκων της Αμερικής FDA επέτρεψε τη συνταγογράφηση του αντικαταθλιπτικού σκευάσματος Avandia υπό συγκεκριμένους όρους.
Πηγές της ελληνικής θυγατρικής εταιρίας αναφέρουν στο protothema.gr ότι το πρόστιμο αφορά την πρακτική προώθησης και marketing των φαρμάκων και όχι την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Υπουργείου Δικαιοσύνης και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών η φαρμακοβιομηχανία κατηγορήθηκε για «παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους».
Όπως ανέφερε ο Τζέιμς Κόουλ, υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ο μεγαλύτερος συμβιβασμός που έγινε ποτέ για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα τόνισε ότι η GlaxoSmithKline πλήρωσε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει πληρώσει ποτέ φαρμακευτική εταιρία .
«Αυτή η ιστορική συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα της Υγείας», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μπιλ Κορ. «Εδώ και καιρό, το σύστημα Υγείας μας αποτελεί στόχο απατεώνων που θεωρούσαν ότι μπορούν να έχουν εύκολο κέρδος σε βάρος της δημόσιας ασφάλειας»
Από την πλευρά της η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για την παράνομη προώθηση φαρμάκων , για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τις τιμές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους.
Στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού, η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους "με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2012
0 comments:
Post a Comment