Σε φαρσοκωμωδία έχουν εξελιχθεί οι αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρχηγών της τρικομματικής κυβερνητικής οπερέτας, αφού η εγχώρια τρόικα σκέπτεται και συσκέπτεται χωρίς να βγαίνει καπνός.
Είναι αξιοπερίεργο ότι οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης ούτε αρνούνται την ανάγκη να παρθούν μέτρα ύψους 15 δισ. ούτε, όμως, προχωρούν στη συγκεκριμενοποίηση τους, παίζοντας και εμπαίζοντας με το μίγμα, τη συσκευασία των μέτρων, το χρόνο εφαρμογής τους και την επικοινωνιακή διαχείρισή τους.
Το τελευταίο τέχνασμα στο οποίο καταφεύγουν Βενιζέλος και Κουβέλης, σε συνεννόηση μεταξύ τους, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε κομματική σύζευξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι να... συμφωνηθεί πρώτα το στρατηγικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση και στην συνέχεια να ενταχθούν εκεί τα μέτρα των 15 δισ.!!!
Τι εννοούν, όμως, με την όψιμη ανακάλυψη του στρατηγικού πλαισίου οι Βενιζέλος-Κουβέλης;
Αν και οι δύο όψιμοι συνεταίροι δεν το αποσαφηνίζουν, κύκλοι που τους περιτριγυρίζουν μιλάνε για μια συμφωνία πακέτο ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΕΕ, με την τρόικα ενδιάμεσο, που θα αφορά το μίγμα
των 15 δισ., την επιμήκυνση του προγράμματος και ίσως «νέο κούρεμα» με εγγυήσεις παραμονής στο ευρώ.
των 15 δισ., την επιμήκυνση του προγράμματος και ίσως «νέο κούρεμα» με εγγυήσεις παραμονής στο ευρώ.
Ένα τέτοιο πακέτο, όμως, δεν φαίνεται να έχει καμιά πιθανότητα να γίνει δεκτό και η τρόικα επιμένει ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν τα συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα των 15 δισ. (11,5 δισ. κατ' άλλους) και ταυτόχρονα, να επιδείξει η κυβέρνηση αποφασιστικότητα στις «μεταρρυθμίσεις» και ιδιαίτερα τις ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση και κούρεμα. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση φαίνεται να κινείται περισσότερο ο Α. Σαμαράς, αν και δεν αποκλείει την ανάγκη σε κάποια φάση η συζήτηση με την ΕΕ να «πολιτικοποιηθεί» και να «συνολικοποιηθεί» σε ένα ευρύτερο πακέτο!
Πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αγοράζουν οι ίδιοι κάποιο πολιτικό χρόνο, σε βάρος, όμως, του τόπου και χωρίς την παραμικρή αποφασιστικότητα για οποιαδήποτε άλλη τακτική, πέραν αυτής που παραδίδει τελικά την χώρα ακόμα πιο βαθιά στην τρόικα και στο έλεος και την ελεημοσύνη των δανειστών της!
Όλα δείχνουν ότι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης -άβουλοι, μοιραίοι και συμφωνοδιαφωνούντες- παίζουν ένα κακόγουστο παιχνίδι σε βάρος του τόπου και του λαού, σέρνοντας τη χώρα από το κακό στο χειρότερο!
Την ίδια ώρα είναι εντυπωσιακό ότι οι τρεις της εγχώριας τρόικας δεν είπαν απολύτως τίποτα για το μέγα σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΑΤΕ στα πιο αδίστακτα και τυφλά ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και δεν βρέθηκε ούτε ένας δημοσιογράφος να τους ρωτήσει αν τη σύσκεψη απασχόλησε αυτό το ζήτημα!
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν ο Ευ. Βενιζέλος, ο Φ. Κουβέλης και ο υπ. Οικ. Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Α. Σαμαρά στο Μ. Μαξίμου.
«Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο, που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ν' ανασχέσουμε την ύφεση, να προωθήσουμε μέτρα που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η χώρα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που λειτουργεί υπέρ των πολιτών του, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπ' όψιν της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση, δυστυχώς πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί μας εταίροι. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Συμφωνούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην ανάγκη να προωθηθεί αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο και θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά οι δανειστές ζητάνε 11,5 δις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επιμήκυνση είναι προϋπόθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής κ. Πρόεδρε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ισχύουν όλα όσα έχω πει, και για την επιμήκυνση και για το αντικείμενο των συζητήσεών μου με την τρόικα την Παρασκευή και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Αυτό γίνεται επισήμως από την κυβέρνηση. Εμείς βοηθούμε με όποια μέσα διαθέτουμε, και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και στο επίπεδο των επαφών μας που έχουμε με διαφόρους παράγοντες και χρειάζεται μια εθνική συσστράτευση στην υπόθεση αυτή.
Το ζήτημα είναι εθνικό και το τονίζω αυτό, γιατί δυστυχώς η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που επενδύσει στην καταστροφή και στο αδιέξοδο, που επιχαίρει αν η χώρα πάει άσχημα. Ε, αυτό δε νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη, εθνική στάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πακέτο μέτρων των 11,5 δις θα προηγηθεί της έναρξης της επαναδιαπραγμάτευσης;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το πακέτο μέτρων των 11,5 δις πρέπει να ξέρετε ότι είναι μία από τις τρειςπαραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, δηλαδή το διατηρούν στο120% περίπου το 2020. Υπάρχουν άλλες δυο παράμετροι οι οποίες είναι ισοδύναμες.
Μία παράμετρος είναι να έχουμε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δεύτερη παράμετρος να μείνει το ίδιο ονομαστικό βάρος του χρέους.
Εγώ έχω μιλήσει και για την ανάγκη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για την ανάγκη κάποια στιγμή να συζητήσουμε πιθανότητες και τρόπους μείωσης του ονομαστικού βάρους του χρέους.
Άρα, πρέπει να βάλουμε όλα τα θέματα στα συμφραζόμενά τους. Γιατί αλλιώς τρέχουμε πίσω από σημειακές, αν θέλετε, εκδοχές του προβλήματός μας ενώ το πρόβλημά μας δεν είναι σημειακό, δεν είναι το ένα ή το άλλο σημείο. Το πρόβλημά μας είναι συνολικό, πολιτικό, αναπτυξιακό, διαρθρωτικό. Και επί τη βάσει αυτών των παραδοχών, συζητούμε και αγωνιζόμαστε.
Και δεν πρέπει ν' αγωνιζόμαστε μόνοι. Πρέπει ν' αγωνιστούμε όλοι οι Έλληνες, όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα μέτρα καταλήξατε σήμερα κ. Πρόεδρε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πακέτο δεν έχει κλείσει κ. Πρόεδρε ακόμα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, όχι.. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία τροφοδοτείται ένθεν κακείθεν.
«Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα και είναι και ακανθώδη. Για αυτά τα προβλήματα συζητήσαμε και βεβαίως και για το σχεδιασμό αναφορικά με την αντιμετώπιση όλων εκείνων που συνιστούν τις υποχρεώσεις της χώρας.
Έχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη.
Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε απόλυτα για το στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων».
Ακολουθούν οι ερωτήσεις
Ερ: Ζητήσατε παράταση για νέα μέτρα;
Απ: Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές , δεν συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων. Συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ο συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτών των δυο ζητημάτων .
Ερ: Υπάρχει αδιέξοδο στις συζητήσεις;
Απ: Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει. Δεν υπάρχουν διαφωνίες, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στους δυο προηγούμενους άξονες για τους οποίους σας μίλησα .
Ερ: Τίθεται θέμα επιμήκυνσης;
Απ: Σας μίλησα για την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού βεβαίως είναι και η επιμήκυνση και όπως μάλιστα την έχουμε συμφωνήσει με την προγραμματική συμφωνία σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δις ευρώ περίπου από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, τα 11,5 δις ευρώ θα ανακοινωθούν πριν ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση;
Γ. Στουρνάρας: Τα ψάχνουμε. Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μίγμα.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχει αλλαγή στρατηγικής;
Γ. Στουρνάρας: Όχι, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στρατηγικής.
Δημοσιογράφος: Θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας;
Γ. Στουρνάρας: Αν βρούμε το άριστο μίγμα, θα το ανακοινώσουμε.
Δημοσιογράφος: Η τρόικα θα παραμείνει, κ. υπουργέ, μέχρι την ανακοίνωση;
Γ. Στουρνάρας: Θα παραμείνει όσο χρειαστεί».
0 comments:
Post a Comment