21/01/2011

Αδυναμία του ΔΝΤ να εφαρμόσει το πλήρες σχέδιό του σε Ελλάδα και Ιρλανδία


  • Αμφίβολο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σε Ελλάδα-Ιρλανδία μετά τις απεργίες των Ελλήνων
Αμφιβολίες έχουν προκύψει σχετικά με το αν το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το σχέδιό του για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν μπει σε μηχανισμό στήριξης, μετά από τις συνεχιζόμενες απεργίες των Ελλήνων ιδιοκτητών φαρμακείων, δικηγόρων και μηχανικών.

Στην Ιρλανδία θεσπίστηκε σχετική νομοθεσία τον περασμένο Δεκέμβριο, για αλλαγές που αφορούν το επάγγελμα των γιατρών, φαρμακοποιών και δικηγόρων, αλλά ήδη και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζουν αντίσταση στην επιβολή παρόμοιων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.


Η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο για δάνειο 110 δισ. ευρώ και το οικονομικό της πρόγραμμα είναι παρόμοιο με της Ιρλανδίας: προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε διάφορους καίριους τομείς, ένας από τους οποίους είναι η "απελευθέρωση" προηγουμένως "προστατευόμενων" επαγγελμάτων. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι, αν επιτευχθεί το άνοιγμα σε αυτούς τους επαγγελματικούς τομείς, θα είναι πιθανή η μείωση των τιμών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμαζόταν να παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των "κλειστών" επιχειρήσεων, ξεκίνησαν οι απεργίες ιδιοκτητών φαρμακείων, δικηγόρων και μηχανικών.

Άρση επιδοτήσεων και ορίων
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Διαφορετικά, κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Όσο για την Ιρλανδία, έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα νομικά επαγγέλματα, που θα προβλέπει την κατάργηση ορίων στον αριθμό των παθολόγων γιατρών και την διακοπή γενναιόδωρων επιδοτήσεων για τα φάρμακα που αγοράζονται στο πλαίσιο της κρατικής πρόνοιας για την αγορά φαρμάκων για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), ενός think-tank που εδρεύει στην Αθήνα, ανάλογες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα συμβάλουν στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ έως και κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει τριήμερη απεργία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η "απελευθέρωση" του επαγγέλματός τους θα οδηγούσε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις στην πτώχευση.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση του εγγυημένου περιθώριου κέρδους 35% από τις πωλήσεις φαρμάκων με ιατρική συνταγή, την άρση του ορίου στον αριθμό και τη θέση των φαρμακείων, καθώς και την επέκταση των ωρών λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με φαρμακοποιό στο κέντρο της Αθήνας, ο τζίρος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

0 comments: