19/01/2011

ΙΣΤΟΡΙΑ - Η «σοβιετική βάση» στη Σύρο

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1979, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ σοβιετικής εταιρείας και των Ναυπηγείων Νεωρίου στη Σύρο που προέβλεπε την επισκευή και τον ανεφοδιασμό σοβιετικών σκαφών. Η συμφωνία δεν συμπεριελάμβανε μόνον εμπορικά, αλλά και βοηθητικά πολεμικά πλοία της ΕΣΣΔ. «Από τότε που αποφασίσθηκε η επανένταξη στο ΝΑΤΟ, ο ελληνικός Τύπος αναρωτιέται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη συμφωνία μεταξύ των Ναυπηγείων του Νεωρίου της Σύρου και της ΕΣΣΔ», σημείωνε σε επιστολή του προς το Φόρεϊν Οφις ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα (FCO9/ 2966, 12 Νοεμβρίου 1980).

«Δεν έχω δει καμία αναφορά που να αφορά τις πρόσφατες συνομιλίες για τη Συμφωνία του Νεωρίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μετά την πρόσφατη απόφαση για την επανενσωμάτωση της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο μαζί με τους συμμάχους μας να ζητήσουμε από τον Ελληνα εκπρόσωπο στις Βρυξέλλες περισσότερες διευκρινίσεις για τις προθέσεις της Αθήνας. Οι πιέσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ νομίζω ότι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές απ’ ό,τι οποιαδήποτε ενέργεια στο διμερές επίπεδο από την πλευρά μας εδώ στην ελληνική πρωτεύουσα», γράφει ο Σάδερλαντ στην επιστολή του προς τον Ντοντ της Υπηρεσίας Ν. Ευρώπης του βρετανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

  Τις “ανησυχίες” της Συμμαχίας, ύστερα από αμερικανική παρέμβαση, εκφράζει προς τον πρέσβη Αθανασίου στις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζόζεφ Λουνς (FCO9/2966, 16 Δεκεμβρίου 1980). «Η αμερικανική αντιπροσωπεία εδώ μας επεσήμανε ότι η αυτοσυγκράτηση που έχει δείξει η Συμμαχία κατά το τελευταίο εξάμηνο δεν θα πρέπει να εκληφθεί από την ελληνική πλευρά ως αδιαφορία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που αφορούν τη χρήση του Νεωρίου από τη ΕΣΣΔ. Παράλληλα οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να εγείρουν το θέμα στο διμερές επίπεδο, επειδή εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες σε σημαντικότερα προβλήματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ειδικότερα στο ζήτημα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα», υπογράμμιζε ο Κέβιν Τέμπιτ της βρετανικής αποστολής.

«Ο αντικειμενικός στόχος να υπενθυμίσουμε στους Ελληνες τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΝΑΤΟ επετεύχθη χωρίς να φανεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο επικεφαλής της προσπάθειας αυτής», γράφει ο Κέβιν μετά τη συνάντηση του Λουνς με τον Αθανασίου. Στην επιστολή αυτή του πρώτου γραμματέα της βρετανικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τίμοθι Ντοντ του Φόρεϊν Οφις είχε να παρατηρήσει τα εξής (FCO9/2966, 23 Δεκεμβρίου 1980): «Μετά από συνομιλίες με το υπουργείο Αμυνας, διατηρούμε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα που να επηρεάσει σοβαρά τις προοπτικές της Ν.Δ. στις εκλογές του χρόνου. Ιδιαίτερα δεν θα πρέπει να γίνει καμία επίσημη ενέργεια που να ερμηνευθεί ως προσπάθεια το ΝΑΤΟ να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση.

Εχοντας αυτό υπόψη μας ανησυχεί το γεγονός ότι μια ελληνική εφημερίδα κάνει λόγο για νέα πρωτοβουλία της Συμμαχίας. Η χρήση των διευκολύνσεων στη Σύρο από τους Σοβιετικούς είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί το ΝΑΤΟ, αμφιβάλλουμε όμως ότι με τη σχετική συμφωνία εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας».


ΣXETIKA ΘEMATA
Σταθερότητα, αλλά εύθραυστη.. (...ΠOΛITIKH...)

0 comments: