11/03/2011

Η ιδιωτικοποίηση των πολέµων

Η ιδιωτικοποίηση των πολέµων συνεχίζεται. Ο Ερικ Πρινς, ο αµερικανός ιδρυτής της αλήστου µνήµης Blackwater που κατηγορείται για φόνους στο Ιράκ, ιδρύει µια νέα µισθοφορική δύναµη για να καταστείλει την πειρατεία στη Σοµαλία. Ο Πρινς θα βοηθήσει στην εκπαίδευση ενός ιδιωτικού στρατού 2.000 Σοµαλών, πιστού στην υποστηριζόµενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Σοµαλίας. Σύµφωνα µε τον Γκάι Ανταµς του βρετανικού «Ιντιπέντεντ», γειτονικά κράτη, περιλαµβανοµένων των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων, θα καλύψουν τον λογαριασµό. Ο Πρινς εργάζεται στη Σοµαλία στο πλευρό της Saracen International, σκοτεινής νοτιοαφρικανικής εταιρείας την οποία διευθύνει ένας πρώην αξιωµατικός του Γραφείου Συνεργασίας των Πολιτών (CCB), µιας δύναµης που δρούσε την εποχή του απαρτχάιντ σκοτώνοντας αντιπάλους της κυβέρνησης της λευκής µειοψηφίας.

Ο Πρινς, 41 χρόνων, πρώην κοµάντο του σώµατος υποβρύχιων καταστροφών (Navy Seals) µε στενές σχέσεις µε την κυβέρνηση Μπους, είναι κληρονόµος µιας βιοµηχανικής δυναστείας του Μίσιγκαν και χρηµατοδότης των Ρεπουµπλικανών και της αµερικανικής ακροδεξιάς. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου 2001, κατάφερε να θεωρείται η εταιρεία του, η Blackwater, το 5ο σώµα του αµερικανικού στρατού. Η εταιρεία έβγαλε εκατοντάδες εκατοµµύρια δολάρια από τον «πόλεµο κατά της τροµοκρατίας» και στο µεταπολεµικό Ιράκ τα µέλη της σκότωσαν δεκάδες αµάχους.

Ποινικές κατηγορίες διατυπώθηκαν στις ΗΠΑ εις βάρος πέντε µελών της εταιρείας που στις 16 Σεπτεµβρίου 2007 άνοιξαν πυρ στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης σκοτώνοντας 17 άµαχους Ιρακινούς. Ωστόσο οι κατηγορίες εγκαταλείφθηκαν το 2009, αφού οµοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι τα δικαιώµατα των κατηγορουµένων παραβιάστηκαν κατά τη συγκέντρωση των αποδείξεων… Στη συνέχεια το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών απέλασε όλους τους εργαζοµένους που δούλευαν στην Blackwater την εποχή της σφαγής στην πλατεία Νισούρ. Ο Πρινς µετονόµασε την Blackwater σε Xe Services και πούλησε το µερίδιό του σε αυτή. Εξακολουθεί όµως να εµπλέκεται σε µία σειρά αγωγών κατά της εταιρείας και γι’ αυτό πέρυσι πέρασε το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου στο Αµπου Ντάµπι, όπου έχει στενές σχέσεις µε την κυβέρνηση και µπορεί να αντιµετωπίσει καλύτερα τις αγωγές.

Τι ακριβώς θα κάνει στη Σοµαλία παραµένει ασαφές. Σύµφωνα µε το Ασοσιέιτεντ Πρες, το οποίο επικαλείται διαρροή από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αφρικανικής Ενωσης, ο στρατός που εκπαιδεύει ο Πρινς θα αντιµετωπίσει κυρίως τους πειρατές και τους ισλαµιστές αντάρτες. Τα χρήµατά του φέρεται ότι έδωσαν στη Saracen International τη δυνατότητα να κερδίσει τα συµβόλαια για την εκπαίδευση και τη λειτουργία αυτής της ιδιωτικής ένοπλης οργάνωσης στη Σοµαλία. Οι επικριτές της ιδιωτικοποίησης των πολέµων επισηµαίνουν πως οι µισθοφόροι συνήθως πατούν τη σκανδάλη πολύ εύκολα και δεν λογοδοτούν. Το 2002 ο ΟΗΕ κατηγόρησε τη θυγατρική της Saracen στην Ουγκάντα ότι εκπαιδεύει ενόπλους στο Κονγκό. Σύµφωνα µε τον «Ιντιπέντεντ», η εταιρεία υποστήριξε πρόσφατα πως απέκτησε διευθύνσεις στον Λίβανο, τη Λιβερία, την Ουγκάντα και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, αρκετές από τις οποίες αποδείχθηκαν όµως ανύπαρκτες όταν δηµοσιογράφοι πήγαν να τις επισκεφθούν.

ΤΟΥ ΓΙΏΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ gangel@dolnet.gr
Πηγή: Τα Νέα

0 comments: