06/03/2012

100.000 Coca Cola και Sprite με επικίνδυνα χημικά, παραμένουν στα ράφια

Σταματήστε ΤΩΡΑ την κατανάλωση COCA COLA και SPRITE καθώς η ελληνική εταιρία "COCA COLA 3E" δεν είναι σε θέση να αποσύρει από την αγορά το σύνολο των μολυσμένων προϊόντων της.


Σύμφωνα με την Coca - Cola Τρία Έψιλον έχουν παραχθεί 326.238
τεμάχια αναψυκτικό Coca - Cola, σε πλαστική συσκευασία των 1,5 L, 437.256 τεμάχια Coca - Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml και 52.644 τεμάχια Sprite, σε πλαστική συσκευασία των 1,5 L, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκλησης σε ποσοστό περίπου 88%.

(Δηλαδή 97.800 μπουκάλια με τα επικίνδυνα χημικά κυκλοφορούν ακόμη στα ράφια μας -υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτιμήσεις της εταιρίας γιά την απόσυρση είναι ακριβείς.)

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία από τον εντοπισμό του προβλήματος στις 17.02.2012 μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο εφαρμογής της υφιστάμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας δεν έχει καταστεί δυνατό να βεβαιώσει
την απουσία των εν λόγω προϊόντων από κάθε σημείο διάθεσής τους στην ελληνική αγορά.

Όπως η ίδια η επιχείρηση -η < Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca Cola Τρία Έψιλον>>- παραδέχθηκε, πρόκειται για τις χημικές ουσίες 2,4 διχλωροφαινόλη και 2,6 διχλωροφαινόλη, η ύπαρξη
των οποίων επιβεβαιώθηκε μέσω ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων που διετάχθησαν, όταν σε αυτήν ξεκίνησαν να φθάνουν αναφορές καταναλωτών για δυσάρεστη οσμή και γεύση στα εν λόγω προϊόντα. Και τα δύο είναι τοξικά δηλητήρια και χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα και απολυμαντικά. Βέβαια σε πολύ μικρή ποσότητα δεν μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, ωστόσο θα έπρεπε να είχε υπάρξει σχολαστικότερος έλεγχος διότι είναι γνωστό πως σχετίζονται αφενός με την προσβολή του αμυντικού και ορμονολογικού συστήματος του οργανισμού και αφετέρου με την πρόκληση προβλημάτων στο συκώτι>>, λέει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός.

0 comments: