O βασιλιάς είναι γυμνός» θα λέγαμε ότι ανέκραξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όταν –δήθεν τώρα– συνειδητοποίησαν ότι τα «greek statistics» δεν ήταν πλέον ικανά να καλύψουν τη φκιασιδωμένη αβάσταχτη ελαφρότητά μας.
Η χλιδάτη και εξεζητημένη κλωστή με την οποία τις τελευταίες δεκαετίες πιστεύαμε ότι θα ντύσει την ευμάρειά μας (βλ. Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες, Δομημένα), κατά το πρότυπο του μεγάλου Δανού παραμυθά, αποδείχτηκε ανύπαρκτη, για ν’ αποκαλυφθεί η κουφότητά μας και η πικρή αλήθεια ότι πάντα οι επιτήδειοι θα κάνουν τις «αρπαχτές» τους. Τα παραμύθια, δυστυχώς, κάποτε τελειώνουν και οι διεθνείς πιστωτές μας μας το έδειξαν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο. Το πάρτι τελείωσε, «the game is over», μας δήλωσαν και μας επέβαλαν το Μνημόνιο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ετέθη επικεφαλής μιας προσπάθειας ελέγχου της νομιμότητας του Μνημονίου και των εντεύθεν αυτού μέτρων και πράξεων, με προεξέχουσα τη δανειακή σύμβαση. Διότι τούτο επιβάλλει η ιστορία του, η θεσμική του θέση στην κοινωνία, όταν διαπιστώνει ότι αδρανούν, ει μη συνηγορούν, τα πολιτειακά όργανα. Καθώς μπορεί το πάρτι εις βάρος των Ελλήνων πολιτών ορισμένων λίγων να τελείωσε –και μοιραία να πρέπει να επιβληθούν μέτρα για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο–, αλλά είναι υποχρέωση του καθενός να μην επιτρέψει να ξεκινήσει τώρα το «παιχνίδι των θεσμών». Ως επιστημονικός σύλλογος, τον κίνδυνο αυτό θέλουμε πρωτίστως να αποτρέψουμε, με τα μέσα που μας οπλίζει η επιστήμη, ο πολιτισμός μας, χωρίς κραυγές και χωρίς καμία διάθεση λαϊκισμού. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη νομιμότητα και όχι να την καταλύσουμε.
Θεσμός είναι το κράτος και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτού. Συνειδητοποιούμε ότι αμφισβητούνται ευθέως, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, να εκπλειστηριασθούν. Θεσμός είναι η Δημοκρατία και τα όργανα που τη διασφαλίζουν, αλλά βλέπουμε τα τελευταία να παρακάμπτονται, για παράδειγμα, η Βουλή απλώς ενημερώνεται, ενώ η στοιχειώδης δημοκρατική νομιμοποίηση της αποφασιστικής τρόικας φυσικά ελλείπει. Θεσμός είναι το Σύνταγμα, το οποίο κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν και να το επικαλούνται όποτε τους συμφέρει. Κι αν είναι τυπικό για ορισμένους πώς θεσπίζονται τα όποια μέτρα, δηλαδή ακολουθώντας ή όχι τη συνταγματική νομιμότητα, είναι πολύ ουσιαστικό να θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα. Γιατί πρόκειται για δικαιώματα που η εξέλιξη της ανθρωπότητας τα ανέδειξε ως τέτοια και έχουν συμπεριληφθεί σε όλα τα Συντάγματα των πολιτισμένων χωρών. Τη διατήρηση των θεμελιωδών αυτών αξιών προασπίζουμε. Ζητάμε το αυτονόητο, ήτοι το κοινοτικό κεκτημένο, τις αξίες που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και τούτο θα το πράξουμε μέσω ενός άλλου σημαντικότατου δημοκρατικού θεσμού, της Δικαιοσύνης, που κι αυτή κάποιοι θέλουν να την παρακάμψουν. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να απευθυνόμαστε στο φυσικό μας δικαστή.
Και μια και περί Συντάγματος ο λόγος, «Ό-λες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους» (άρθρο 1, παρ. 3). Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι οι ξένοι δανειστές μας έχουν μεγαλύτερες εξουσίες από τους εγχώριους δανειστές, ήτοι τους Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό επιτελούμε το καθήκον μας σύμφωνα με την ακροτελεύτια διάταξη: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».
* Ο Δημήτριος Χ. Παξινός είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
http://m-epikaira.gr/
0 comments:
Post a Comment