Θέμα Στρατευμένοι
Στρατός εναντίον «εχθρού λαού»!!!
Έγινε άσκηση καταστολής «εσωτερικού εχθρού» στο 951 Τάγμα στου Παπάγου!
O εχθρός δεν είναι πια προ των πυλών.
Είναι εντός των τειχών.
Όπως και αν το πάρει κανείς, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, ο εχθρός παραμονεύει εντός στρατοπέδων και ο ελληνικός στρατός προετοιμάζεται εδώ και καιρό για τις κατασταλτικές του εφορμήσεις εναντίον του «εσωτερικού εχθρού» ο οποίος απειλεί την ασφάλεια και την ηρεμία των κρατούντων.
Είναι εκπληκτικά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί ασκήσεων του ελληνικού στρατού και ειδικότερα της στρατονομίας, με αντικείμενο την καταστολή διαδηλώσεων. Η άσκηση αυτή, όπως αποκαλύφθηκε, πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 15 Ιουνίου στο 951 Τάγμα που εδρεύει στου Παπάγου.
Το ρόλο των στρατονόμων – καταστολέων είχαν στελέχη της Στρατονομίας, ενώ το ρόλο των διαδηλωτών είχαν απλοί στρατιώτες οι οποίοι μάλιστα κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή «ΝΑΤΟ go home» και σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ήθελαν να εισβάλουν σε ελληνικό στρατόπεδο!
Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή άσκηση επί χάρτου, αλλά για πραγματική άσκηση καταστολής με επίκεντρο και ιδιαίτερη έμφαση σε διαδηλώσεις εναντίον των ιμπεριαλιστών, της Νέας Τάξης και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα πάντα με την άσκηση, υπάρχει ταυτόχρονη επέμβαση στρατού και αστυνομίας, η οποία μετά την επέμβαση από τους στρατονόμους, μπαίνει στο κόλπο και διαλύει το πλήθος με δακρυγόνα.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η άσκηση πραγματοποιήθηκε, αλλά αφορούσε στην εκπαίδευση των στρατιωτών για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων σε ελληνικό στρατόπεδο μεν, εκτός συνόρων δε. Όπως για παράδειγμα στη Βοσνία ή το Κοσσυφοπέδιο. Πρακτικά πάντως, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ο νέος κατασταλτικός ρόλος του στρατού στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα εντός των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και η υιοθέτηση των δογμάτων της Νέας Τάξης περί «ασφάλειας» και «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι σύμμαχοι, ιδιαιτέρως μετά το Σεπτέμβριο του 2001.
Αυτό που επίσης δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η ακραία επιθετική πολιτική του ελληνικού καπιταλισμού εναντίον κυρίως του εσωτερικού εχθρού – άλλωστε ακόμη και από το σενάριο της άσκησης δίνεται η γραμμή εναντίον όσων διαδηλώνουν κατά του ιμπεριαλισμού – με πρόσχημα την προστασία των εκτός συνόρων ημετέρων δυνάμεων, οι οποίες ωστόσο αποτελούν πράγματι μοχλό του ιμπεριαλιστικού και πολεμοχαρούς πλέγματος. Οι κινήσεις και ο νέος ρόλος του στρατού ως κατασταλτικού μηχανισμού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κλιμακώνονται σταδιακά και ήταν σε πλήρη εφαρμογή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Αν κανείς προσθέσει σε όλα αυτά το νέο δόγμα της αστυνομίας, το οποίο υπαγορεύεται από την πολιτική της ηγεσίας και είναι μια ακραία σκλήρυνση στάσης μέχρι βαθμού ασυδοσίας, αντιλαμβάνεται πως ο κατασταλτικός κλοιός σφίγγει επικίνδυνα και στρέφεται ανοιχτά εναντίον δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία σε μια οξυμένη φάση της ταξικής πάλης είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν στο απόσπασμα. Και άρθρο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ Εδραιώνεται ο ρόλος τους ως κατασταλτική δύναμη νέας ... τάξης.
Η άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών από στρατονόμους στην Αθήνα είναι η κορυφή του παγόβουνου της εκτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων από το ρόλο τους, σε εφαρμογή των νέων ιμπεριαλιστικών δογμάτων περί «εσωτερικής ασφάλειας» και «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Η άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών που πραγματοποιήθηκε στις 13 - 15 του Ιούνη 2006 στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, φέρνει στην επιφάνεια το όλο θέμα του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποστολής τους, όπως έχει καθοριστεί από τα νεοταξικά δόγματα άμυνας και ασφάλειας, που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και ενεργοποιήσει.
Το σενάριο της άσκησης αυτής είναι αποκαλυπτικό: «Αντιμετώπιση διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Στα πλαίσια της άσκησης, το ρόλο της Στρατονομίας έπαιζαν τα ίδια τα στελέχη της, ενώ το ρόλο των διαδηλωτών ανέθεσαν σε στρατιώτες. Μάλιστα, οι στρατιώτες - «διαδηλωτές» κρατούσαν και πλακάτ που σε πρώτη φάση έγραφαν «ΝΑΤΟ GO HOME», που στη συνέχεια «διορθώθηκε» με την αφαίρεση της λέξης «ΝΑΤΟ», ώστε «να μην είναι προκλητικό», όπως είπαν. Δύο από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το σενάριο, περνάνε πάνω από την πύλη, για να συλληφθούν στη συνέχεια από τους στρατονόμους.
Ακολούθως η Αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, διαλύει το πλήθος Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ήρθε το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να επιβεβαιώσει, ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω, με την επισήμανση ότι το σενάριο αναφερόταν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών που θα επιχειρούσαν να μπουν σε ελληνικό στρατόπεδο εκτός ελληνικών συνόρων, όπως στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, στις εκεί ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Βέβαια, μια τέτοια «δικαιολογία» δεν αρκεί ούτε καν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Ουσιαστικά αυτό που λένε είναι ότι πραγματοποιείται εκπαίδευση για αποστολές καταστολής διαδηλώσεων, καθώς και ότι οι λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές» στο εξωτερικό έχουν και τέτοιο χαρακτήρα. Ομως, καμία σημασία δεν έχει εάν θα παίξουν αυτό το ρόλο εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων. Πέραν όλων των άλλων, αυτού του είδους η εκπαίδευση, δίνει και το στίγμα της διαπαιδαγώγησης που παρέχεται. Δηλαδή, εκπαιδεύονται και εθίζονται στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού».
Nα σημειωθεί ότι η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη Βέροια. Ηταν μια άσκηση τμήματος του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο, στα πλαίσια του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, έχει μετατραπεί στο σύνολό του, σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης και σε αυτό έχουν ενταχτεί όλες οι επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Και στην περίπτωση αυτή, το πρόσχημα ήταν η προετοιμασία των «ειρηνευτικών» αποστολών για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών.
Επιβεβαίωση του νεοταξικού ρόλου
Η πρόσφατη άσκηση στην Αθήνα, όπως και η παλαιότερη στη Βέροια, καθώς και άλλες που δε γίνονται γνωστές, είναι μια επιβεβαίωση πως στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται εκπαίδευση, σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών», στις οποίες συγκαταλέγεται και το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις.
Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν ξαφνιάζει, είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση). Η δραστηριότητα αυτή, που αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς δείχνει μόνο ένα μέρος του μετασχηματισμού και της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, είναι και μια αποκάλυψη, αφού ξεσκεπάζει την υποκρισία σε σχέση με όλα όσα λέγονται για το ρόλο, τα νέα δόγματα και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτού του είδους η εκπαίδευση, όπως αποτυπώνεται στο σενάριο της άσκησης, περιγράφει και το γενικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο σχεδιάζονται οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πλαίσιο αυτό, προβλέπει άνοδο των αντιΝΑΤΟικών - αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, προφανώς ως αντίδραση απέναντι στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που ετοιμάζονται, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά]
Ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, εδώ και καιρό, κυρίως μετά το Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εκπαιδεύονται καθαρά σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Μια γενικευμένη εφαρμογή αυτών των σχεδίων έγινε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, όπου με πρόσχημα την ασφάλεια των Αγώνων ενεργοποιήθηκε πλήρως, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το δόγμα περί εσωτερικής ασφάλειας.
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται αυτή η εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι οι διάφοροι αντιτρομοκρατικοί νόμοι που θεσμοθετήθηκαν κυρίως μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, σε συνδυασμό και με το νέο αμυντικό δόγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.).
Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει ότι στο νέο δόγμα του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών και η σχετική προπαρασκευή. Αμεση σύνδεση με αυτά έχει και η μετατροπή του Στρατού σε επαγγελματικό -μισθοφορικό, με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών.
Ο Στρατός παντού...
Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι απλά κάποιοι φόβοι ή αόριστες εκτιμήσεις, αλλά μια πραγματικότητα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαλυπτική είναι μελέτη του ΓΕΣ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών», όπου προβλέπεται η ανάμειξη του Στρατού σε όλο το φάσμα της εσωτερικής ζωής της χώρας, με πρόσχημα την πρόληψη και την καταστολή των «απειλών» αυτών Συγκεκριμένα, πρόκειται για μελέτη της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με θέμα «Ασύμμετρες απειλές και τρόποι αντιμετώπισής τους, στα πλαίσια της άμυνας της εθνικής επικράτειας (Homeland Secutity)», που παρουσιάστηκε το 2003 στη σύνοδο της επιτροπής των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της FINABEL (ανεπίσημος οργανισμός συνεργασίας σε επίπεδο Στρατών Ξηράς υπό τη διεύθυνση των αρχηγών ΓΕΣ των 10 ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ), που έγινε υπό την ευθύνη του ΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών συμφώνησαν με τις θέσεις που παρουσιάστηκαν από το ελληνικό ΓΕΣ και αποφασίστηκε η ελληνική παρουσίαση να αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη της τελικής μελέτης, για τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν στις χώρες - μέλη της FINABEL, σχετικά με τις δυνατότητες που «οι χερσαίες δυνάμεις δυνατό να παρέχουν στην άμυνα της Εθνικής Επικράτειας και πιθανοί ρόλοι που ανατίθενται για αντιμετώπιση απειλών που ήρθαν στο φως με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».
Σε εφαρμογή κατευθύνσεων
Η εν λόγω μελέτη εκφράζει τις κατευθύνσεις που προωθούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία και αποτέλεσε τον προάγγελο των ρυθμίσεων που ακολούθησαν. Βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης αυτής είναι: - Το πεδίο δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Στρατού Ξηράς διευρύνεται σε πλήθος τομέων της εσωτερικής ζωής της χώρας - Προβλέπεται και προληπτική δράση για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών - Η δράση του Στρατού αυτονομείται, με τη συγκρότηση «στεγανών» μηχανισμών από τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό Πρόκειται για επαναφορά του δόγματος περί «εσωτερικού εχθρού» και ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο των νέων κατασταλτικών μηχανισμών που συγκροτούνται, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προβλέπεται, επίσης, η συγκρότηση μηχανισμού που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο οποίος μηχανισμός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Πράγμα που στο μεταξύ διάστημα έγινε με τη σύσταση ανεξάρτητης από την ΕΥΠ υπηρεσίας πληροφοριών από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.
Η μελέτη
Οι μορφές των «ασύμμετρων απειλών» που καλείται, σύμφωνα με τη μελέτη, να αντιμετωπίσει ο Στρατός είναι: Ο θρησκευτικός Φανατισμός. Η Λαθρομετανάστευση. Η Τρομοκρατία. Το Οργανωμένο Εγκλημα. Ο Πληροφοριακός Πόλεμος - Κυβερνοπόλεμος. Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος. Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Ως πιθανοί στόχοι των τρομοκρατικών ενεργειών αναφέρονται: Εγκαταστάσεις Παραγωγής Πετρελαιοειδών και Φυσικού Αερίου. Υποδομή Παροχής Νερού. Υποδομή παραγωγής και διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υποδομή Επικοινωνιών και Συστημάτων Πληροφορικής. Υποδομή σε έργα, που αφορούν στην Εθνική Αμυνα της Χώρας Οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις», ως παράγοντας των «ασύμμετρων απειλών», μετατρέπονται σε όχημα για την εσωτερική ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, όπως αναφέρεται στη μελέτη, «συνιστούν κινδύνους, τόσο κατά του στρατού, όσο και κατά της κοινωνίας».
Οπως επισημαίνεται: «Στρέφονται κατά του ηθικού, του στρατιωτικού ή πολιτικού ανθρώπινου δυναμικού της Χώρας, καλλιεργώντας τον ψίθυρο και διαδίδοντας φήμες. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας και πανικού. Ενθαρρύνουν τυχόν υπάρχουσες ομάδες (εθνικιστικές, θρησκευτικές, τρομοκρατικές), για πρόκληση δολιοφθορών. Πιθανοί Στόχοι Ψυχολογικών Επιχειρήσεων: Το πολιτικό και στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της Χώρας».
Είναι προφανές ότι η ενασχόληση του Στρατού με όλα αυτά, συνεπάγεται τη συγκρότηση μηχανισμών με ρόλους σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Ετσι, «για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών απαιτείται η δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών (οργάνωση, προσωπικό και μέσα), οι οποίοι να δύνανται να αντιδράσουν αποτελεσματικά, προκειμένου: Να προλάβουν την προσβολή ή εκδήλωση της απειλής πριν την εμφάνισή της».
Αυτός ο «μηχανισμός αποτροπής», όπως αναφέρεται, πρέπει να εξασφαλίζει: «Κεντρικό έλεγχο σε κρατικό επίπεδο και διαδικασίες λήψεως αποφάσεων ευέλικτες και ταχείες, έξω από "γραφειοκρατικές συνήθειες". Δυνατότητα ταχείας συλλογής, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης πληροφοριών με αξιοπιστία, διαθέτοντας προς τούτο τα κατάλληλα μέσα, προσωπικό, υποδομή κλπ.» Τα παραπάνω είναι μια εξέλιξη, που προοπτικά μπορεί να αποτελέσει άμεση απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις, πολύ περισσότερο τώρα που ο στρατός «επαγγελματικοποιείται» με τη στρατολόγηση «επαγγελματιών» οπλιτών (ΕΠΟΠ), που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους στρατιώτες θητείας.
Η αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος
Η λεγόμενη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε με την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, ώστε να καλύπτονται πιο αποτελεσματικά οι νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Η αναθεώρηση αυτή αφορά τόσο το δόγμα, όσο και την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων Το μεν δόγμα απομακρύνεται σταθερά από τις αρχές της υπεράσπισης των συνόρων και αντικαθίσταται από το νεοταξίτικο δόγμα περί προστασίας της «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας», ενώ η «τρομοκρατία» αναγορεύεται σε «εθνικό κίνδυνο». Η δε οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων υποτάσσεται σ' αυτό το δόγμα με τη δημιουργία ταχυκίνητων μονάδων με ανάλογο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από «επαγγελματίες» στρατιώτες, γιατί προφανώς ο νέος που υπηρετεί τη θητεία του δε χωράει σ' αυτό το «κοστούμι» Στις αναπροσαρμογές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο αμυντικού δόγματος και σε επίπεδο δομής διοίκησης και δομής δυνάμεων, αποτυπώνεται με απόλυτη πιστότητα όλο το πλέγμα της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της όλο και πιο σφικτής πρόσδεσής της στο νεοταξικό άρμα.
Οι υπουργοί Αμυνας των τελευταίων χρόνων, Γερ. Αρσένης, Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και από το Μάρτη του 2004, που κυβερνά η ΝΔ, οι Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Β. Μεϊμαράκης με την ίδια συνέπεια εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) στις 19 του Ιούλη 2005, το οποίο επικύρωσε τη νέα δομή δυνάμεων και τη νέα δομή διοίκησης, ενώ ενέκρινε και το νέο εξοπλιστικό πακέτο.
Προηγήθηκε την 1η του Μάρτη 2005 συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε τη δική της πινελιά, εγκρίνοντας τη νέα «Πολιτική Εθνικής Αμυνας», η οποία είναι συνέχεια του αμυντικού δόγματος που είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον τίτλο «Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση». Δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού πρόκειται για κατευθείαν απόδοση στα ελληνικά του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, που επικυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούνη 1999 - εν μέσω ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία - και εξειδικεύτηκε στη συνέχεια στη Σύνοδο της Πράγας με το δόγμα περί προληπτικού πολέμου και στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 2004, όπου δόθηκε η επιχειρησιακή διάσταση του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη ανάμεσα στις άλλες ΝΑΤΟικές, με υπουργό Αμυνας τότε τον Α. Τσοχατζόπουλο, έσπευσε μέσα σε δέκα μέρες μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, να ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την αναπροσαρμογή του ελληνικού αμυντικού δόγματος και την αναγόρευση της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών» σε «εθνικό κίνδυνο» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Οπως προστάζει το ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σειρά της έβαλε τη δική της σφραγίδα με την υιοθέτηση της, νεοταξικών προδιαγραφών, κατ' ευφημισμόν «Πολιτικής Εθνικής Αμυνας», η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ την 1η του Μάρτη 2005. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που από καιρό είχαν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Στα πλαίσια αυτά, το ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε ότι η ελληνική αμυντική πολιτική «διέπεται από διαχρονική συνέχεια» και ανάμεσα στ' άλλα «λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια».
Πάνω στον καμβά της πολιτικής αυτής υφάνθηκε η νέα δομή διοίκησης και η νέα δομή δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), στις 24 του Νοέμβρη 2004, αποφασίζει για τη Μελλοντική Δομή Ενόπλων Δυνάμεων (2005 - 2020), με βάση την οποία το δόγμα υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας αντικαθίσταται από το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών» και συντελείται η παραπέρα παράδοση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, καθώς, όπως σημειώνεται, ενισχύεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment