Φυσικoχημικές    ιδιότητες:         Εμφάνιση: Λευκή σκόνη   Σχετική μοριακή μάζα: 294,30 Σημείο τήξης: 246-247οC     [α]D22       (σε 1 M HCl): -2,3o     Διαλυτότητα στο νερό (στους 25οC):    Μέγιστη (pH 2,2) : 20 mg/mL    Ελάχιστη (pH 5,2): 13,5 mg/mL     Πηγή: Βιβλιογραφία, αναφ.       1  |      ![]()  | 
       Ασπαρτάμη    (aspartame,       N-L-a-aspartyl-L-phenylalanine 1-methyl ester)  | 
 Δομή
Η ασπαρτάμη από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με μεθανόλη:
Η ασπαρτάμη από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με μεθανόλη:
   HOOCCH2CH(NH2)COOH    (ασπαρτικό οξύ)    |           C6H5CH2CH(NH2)COOH      (φαινυλαλανίνη)  |           HOOCCH2CH(NH2)CO-ΝΗCH(-CH2C6H5)COOCH3    (ασπαρτάμη)    |      
Iδιότητες-εφαρμογές  
Η ασπαρτάμη είναι μία συνθετική, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία  (sweetener), που κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα (NutraSweet,  Canderel, Equal, Sanecta, Tri-Sweet) και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως  υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, τρόφιμα και γλυκά. Με τον τρόπο αυτό  περιορίζεται η χρήση ζάχαρης και επομένως οι προσλαμβανόμενες θερμίδες. Ως  πεπτίδιο, η ασπαρτάμη παρέχει περίπου 4 kcal/g, αλλά η θερμιδική της συνεισφορά  μπορεί να θεωρηθεί μηδαμινή δεδομένης της μικρής απαιτούμενης ποσότητάς της για  την επίτευξη του ίδιου γλυκαντικού αποτελέσματος με τη ζάχαρη.  
 Η ασπαρτάμη παρασκευάσθηκε από την εταιρία Monsanto και άρχισε να καταναλώνεται το 1981 (NutraSweet, E951).Υπολογίζεται  ότι μόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται 2000 τόννοι ασπαρτάμης ετησίως (κατά μέσο  όρο: 5 g/άτομο ετησίως).   



0 comments:
Post a Comment