Φυσικoχημικές ιδιότητες: Εμφάνιση: Λευκή σκόνη Σχετική μοριακή μάζα: 294,30 Σημείο τήξης: 246-247οC [α]D22 (σε 1 M HCl): -2,3o Διαλυτότητα στο νερό (στους 25οC): Μέγιστη (pH 2,2) : 20 mg/mL Ελάχιστη (pH 5,2): 13,5 mg/mL Πηγή: Βιβλιογραφία, αναφ. 1 | |
Ασπαρτάμη (aspartame, N-L-a-aspartyl-L-phenylalanine 1-methyl ester) |
Δομή
Η ασπαρτάμη από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με μεθανόλη:
Η ασπαρτάμη από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με μεθανόλη:
HOOCCH2CH(NH2)COOH (ασπαρτικό οξύ) | C6H5CH2CH(NH2)COOH (φαινυλαλανίνη) | HOOCCH2CH(NH2)CO-ΝΗCH(-CH2C6H5)COOCH3 (ασπαρτάμη) |
Iδιότητες-εφαρμογές
Η ασπαρτάμη είναι μία συνθετική, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία (sweetener), που κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα (NutraSweet, Canderel, Equal, Sanecta, Tri-Sweet) και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, τρόφιμα και γλυκά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρήση ζάχαρης και επομένως οι προσλαμβανόμενες θερμίδες. Ως πεπτίδιο, η ασπαρτάμη παρέχει περίπου 4 kcal/g, αλλά η θερμιδική της συνεισφορά μπορεί να θεωρηθεί μηδαμινή δεδομένης της μικρής απαιτούμενης ποσότητάς της για την επίτευξη του ίδιου γλυκαντικού αποτελέσματος με τη ζάχαρη.
Η ασπαρτάμη παρασκευάσθηκε από την εταιρία Monsanto και άρχισε να καταναλώνεται το 1981 (NutraSweet, E951).Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται 2000 τόννοι ασπαρτάμης ετησίως (κατά μέσο όρο: 5 g/άτομο ετησίως).
0 comments:
Post a Comment